Kurniki mobilne zaprojektowano, aby dostarczyć nowoczesne i w przystępnej cenie zakwaterowanie dla niosek w chowie alternatywnym. Kurnik standardowy ma szerokość 9 m i sekcje modułowe o długości 2,5 m. Z reguły 2/3 kurnika wyłożone jest plastikowymi rusztami, na których montowane są pośrodku gniazda wzdłuż całej długości. Z kolei 1/3 stanowi wybieg, gdzie kury mogą swobodnie drapać w glebie (lub trocinach), a przez podnoszone lub uchylane panele wychodzić na zewnątrz kurnika, by cieszyć się wolnością. 

Kurniki posiadają wentylacje w postaci unoszonych kurtyn po obu stronach na całej długości lub w niektórych sekcjach.

Kurtyny są podnoszone ręcznie lub elektrycznie. Aby najbliższy teren wokół kurnika był suchy zastosowano metalowe rynny. Kurnik mobilny jest usytuowany w jednym miejscu tak długo jak przebywają w nim kurczaki nioski czy brojlery. Dopiero po rocznym zakończeniu zbioru jaj nioski są usuwane z kurnika a cały budynek przeciągany ciągnikiem w nowe miejsce, dezynfekowany i przygotowywany pod nowe dostawy kur. Tak samo przeciągamy kurnik w przypadku chowu drobiu mięsnego po czasie zdobycia właściwej masy brojlerów.

Jako firma współpracujemy z wykonawcami budynków mobilnych, sami natomiast zajmujemy się ich kompletnym wyposażeniem.